İLETİŞİM FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’DE ‘KIBRIS TÜRK BASINI GÖZÜYLE, TÜRKİYE BASINININ DEĞERLENDİRİLMESİ’ KONULU PANEL DÜZENLENDİ

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi, ‘Kıbrıs Türk Basını Gözüyle, Türkiye Basınının Değerlendirilmesi’ konulu panel düzenledi.


GAÜ Milenyum Senato Kongre Merkezi’nde saat: 10:30’da gerçekleştirilen panelin açılış konuşmalarını, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk ve GAÜ İletişim Fakültesi Basın-Yayın Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Haluk Selman gerçekleştirdi.


Moderatörlüğünü Gazeteci Cem Kar’ın yaptığı panelde, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Sami Özuslu, Kıbrıs Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay, Havadis Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Ekmekçi, GAÜ İletişim Fakültesi Basın-Yayın Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Haluk Selman sunumlar gerçekleştirdi.


Özuslu: ‘Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre 180 Ülke Arasından 155. Sırada’


Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Sami Özuslu konuşmasında, Türkiye`de tutuklu bulunan gazeteci sayısına değinerek, ‘Türkiye`de bugün çalışan gazeteciler günü ama çalışan gazeteci neredeyse yok, hem de tutuklu olmayan gazeteci yok. O yüzden ben bugün Türkiye`de tutuklu olan gazetecilerin bir an önce özgürlüklerine kavuşmaları için Türkiye yetkililerini göreve çağırmak isterim. Türkiye bu noktaya nasıl geldi, basın özgürlüğüne neden bu kadar düşman hale geldi apayrı bir tartışma konusu. Dünyada basın özgürlüğü endeksi diye bir şey var. Bu endeks her yıl sınır tanımayan gazeteciler örgütü tarafından hazırlanır. O ülkedeki gözlemler ve o ülkedeki gazetecilerin verdiği bilgilerle oluşturulur. Bu endekse göre Türkiye bir önceki listeye göre 4 sıra daha gerilemiş ve toplam 180 ülke içinde 155. sırada yer almış.’dedi.  


Ekmekçi: ‘Türkiye Medyasının Son Dönemini Üzülerek İzliyoruz’


Havadis Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Ekmekçi konuşmasında, Türkiye medyasının özellikle son dönemini üzülerek izlediklerini belirtti. Bu çerçevede, ‘Kıbrıs Türk Basınının da sorunları vardır ama meslekte 25 yılını geride bırakan bir gazeteci olarak, baskıyla bir haberin yapıldığını ya da politik baskıyla yıldığım bir dönemi hatırlamıyorum. Türkiye`de gazeteciliğe ihtiyaç yok, Türkiyede inandığı bir dava uğruna ama iktidar gücünden yana mücadele eden bir topluluğa ihtiyaç var, bunların iletişim, hukuk fakültesinden mezun olmasına ihtiyaç yoktur. Bir olay makamına ihtiyaç vardır. Ana akım medyaya baktığım zaman elbette Türkiye`de çok ciddi mücadele eden gazeteciler vardır. Tutuklanan, işsiz kalan buna rağmen bildiğinden şaşmayan gazeteciler vardır. Öyle bir dönem içerisinden geçiyor ki Türkiye, medyaya değil, olay makamına ihtiyaç vardır. Biz gerçekten üzülerek izliyoruz.’dedi. Kıbrıs Türk Medyasının da bunun etkilerini gördüğünü ifade eden Ekmekçi, ‘demokratik anlamda, medyanın denetim görevini yerine getirmesi anlamında bunu Kıbrıs Türk Basınına bulaştırmamak anlamında mücadele veriyoruz.’ dedi.


 


Baturay: ‘Halkın Haber Alma Hakkı Rafa Kalktı’


Kıbrıs Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk Basınının Türkiye Basınından olumlu ve olumsuz her yönüyle etkilendiğini söyledi. Türkiye Basınının KKTC Basını üzerindeki etkileri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Baturay, 1970’li yıllardan günümüze kadar olan süre içinde Türkiye ve KKTC Basını genel görünümü konusunda bilgiler verdi. Günümüzde Türkiye basınında yaşanan sorunlara da dikkat çeken Baturay, ‘Türkiye`de gazetecilik zor olmaya başladı. Türkiye`de en çok işsizlik olan meslek %20’lerle Gazetecilik. En çok hapse giren gazetecilerde Türkiye önemli bir yerde. Sadakatsizlik ve güvensizlik türkiye`de en fazla olan mesleklerden biri haline geldi. Son dönemlerde sansür Abdülhamit dönemi ve darbe dönemlerinin bile önüne geçti. Ahlaki değerler terkedildi ve her türlü ilkesizlik ve manipülasyon ortaya çıktı. Medya patronları ucuz işçilik peşinden koştuğu için niteliksiz yayınlar arttı. Sektörün bilgi birikimi ve hafızası yok oldu. Reklam veren sermaye grupları medyayı teslim aldı ve halkın haber alma hakkı maalesef rafa kalktı. Bunlar bizi de etkiliyor. Türkiye`den KKTC’ye bakışta bir empati sorunu var.’ dedi.


Selman: ‘Gazeteci Bağımsız Bir Haber Kaynağına Başvuramaz Hale Geldi’


GAÜ İletişim Fakültesi Basın-Yayın Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Haluk Selman; ‘Tarih boyunca iktidar ve basının devamlı çekişme halinde olduğunu, Türkiye`de yasaların çok fazla olmasından dolayı gazetecinin küçücük bir alana hapsolduğunu ve bağımsız haber kaynağını kullanamadığını söyledi. Gazetecinin bağımsız bir haber kaynağına başvuramaz hale gelmesinin çok sakıncalı olduğunu ifade eden Selman, bu konuda önlem alınması gerekliliğine vurgu yaptı.


Panel, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk ve GAÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Remziye terkan’ın katılımcılara plaket takdimi ile sona erdi.