İLETİŞİM FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ İnsan Hakları Konusunda Farkındalık Yaratmaya Devam Ediyor

GAÜ İnsan Hakları Konusunda Farkındalık Yaratmaya Devam Ediyor

Girne Amerikan Üniveristesi (GAÜ) nin bu yılki teması olan İnsan Hakları ve Çocuk Hakları ile ilgili farkındalık çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere Bayrak Radyosu’nda Sevil Pehlivan ile ‘İnsan Hakları’ adlı programa konuk olan İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Ümmü Altan Bayraktar, öğrencilerde farkındalık yaratmak amacıyla bir çok etkinlik düzenlendiğine dikkat çekerken, bu kapsamda röportajlar gerçekleştirdiklerini söyledi.


 


Yapılan röportajlarda gençlerin kadın, çocuk, mülteci ve hayvan hakalrı konularına daha çok eğildiğini belirten Dr. Ümmü Altan Bayraktar, verilen cevapların ortak özelliğinin ise öğrencilerin temel hak ve özgürlükler konusuna gösterdikleri hassasiyet olduğunu söyledi. Bayraktari dünyadaki savaşların artmasının bir sonucu olarak insan hakları konusuna gençlerin daha çok ilgi gösterdiğine dikkat çekti.


 


İnsan Haklarını Korumada Hukuk ve Demokratik Kamuoyunun Gücü


 


Tarihten günümüze insan haklarının geldiği noktayı da değerlendiren Bayraktar, 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin insani değerlerin korunması açısından çok önemli olduğunu belirtti.


 


Dr. Ümmü Altan Bayraktar, hukuk ve demokratik kamuoyunun insan haklarının korunmawsı açısından iki tayin edici güç olduğuna dikkat çekti. Demokratik kamuoyunun oluşturulmasında insan hakları svunucularının etkin biçimde rol aldığını belirten Bayraktar, bu alandaki savunucuların dünyadaki sorunların farkınldalığının yaratılmasında belirleyici bir görev üstlendiğine söyledi.


 


İnsan haklarının yalnızca hukuksal yolla korunmasının eksik bir koruma olacağını ifade eden Bayraktar, demokratik kamuoyu koruması şartına vurgu yaptı. Demokratik kamuoyu ile kastedilen insan haklarının kamuoyu olduğunu; birey olarak ya da başkalarıyla birlikte insan haklarını ve özgürlüklerini korumak, gerçekleştirmek ve geliştirmek için çalışanlar olarak haklarının ve özgürlüklerinin bilincinde olan kamuoyunun yani insan hakları savunucularının ve onların örgütlerinin toplumu/toplumları ve devlet organları ile devletlerarası/devletlerüstü organları harekete geçirebilmekteki gücüne işaret etti.


 


İnsan Hakları Savunucuları ve Medya


 


Barışçıl yollarla mücadele eden her meslekten, her kökten, her cinsiyetten, her yaştan insanın insan hakları savunucusu olabileceğini belirten Bayraktar, bir gazeteci insan hakları ihlalleri konusunda haber yaptığında, hekimler mağdurların tedavileriyle ilgili çalıştıklarında ve ihlallere karşı çalışmalarında avukatlar, öğrenciler, akademisyenler, çiftçiler vs.  insan hakları savunucusudur dedi. Bu çerçevede, medyanın bildirge ile ilgili bilgi vererek, savunuculara yönelik ihlalleri haber yaparak ve çalışmalarına önemli destek vererek, insan hakları ile ilgili duyarlılıklara düzenli biçimde eğilmesinin sağlanabileceğine vurgu yaptı.


 


Bayraktar, Girne Amerikan Üniversitesi olarak, insan hakları alanında, özellikle geleceğin medya çalışan adayları olarak İletişim Fakültesi öğrencileri ve gençliğin farkındalığının artması için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz dedi.