İLETİŞİM FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

İletişim Uzmanı Özdemir Tokel, GAU öğrencilerine “Siyasal İletişim”i anlattı:

İletişim Uzmanı Özdemir Tokel, GAU öğrencilerine “Siyasal İletişim”i anlattı:

İletişim Uzmanı Özdemir Tokel, Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAU) “Siyasal İletişim” başlığı altında yaptığı sunumda “Kıbrıs’ta sadakatsizlik çağı yaşandığını” belirterek “Günümüzde hiç bir değere sadakat kalmadığı gibi, siyasette de sadakat diye bir duygu kalmamıştır” dedi.


 


Özdemir Tokel, GAU öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği sunumda yaptığı konuşmada “siyasal  iletişim” kavramını ele alarak  “Siyaset ve iletişimi tanımlamadan siyasal iletişimi insanlara anlatamayız” diyerek şunları söyledi:


 


Siyaset, Arapça kökenli bir kelime


 


“Siyaset kelimesi başka dilden türetilen bir kelimedir. Araplarda “Seyis” yani at bakıcısı manasında kullanılmaktadır.  Günümüz Türkçesinde siyaset devlete ait işler olarak tanımlanmaktadır. İletişim kelimesinin tanımı ise şöyledir: İki canlı arasındaki duygu ve bilgi transferi”


 


Asıl sorunun yapılan tanımdan kaynakladığını ve siyasetin  yanlış konumlandırıldığını, günümüzdeki siyaset ve iletişimin  seçmene yaranma çabası olduğuna işaret eden Tokel “Siyasal iletişim, siyasetçinin  seçmene  yaranma çabasıdır veya bu yolda yaptığı her şeydir. Siyasal iletişim, insanların toplu  olarak yaşadığı günden beri vardır, çünkü insanoğlu  topluluklar olarak yaşamaya başladığı günden itibaren  “içimizde kim lider olacak” kavgası yaşamışlardır” dedi.


 


Mağara duvarlarından Facebook’a


 


Eski zamanlarda insanların verilmek istenen mesajları mağara duvarlarına yazıp-çizdiğini, günümüzde ise sosyal ağların aktif olduğunu anlatan Tokel, “Mağara duvarlarından facebook duvarına  gelindi,  eski zamanlardaki mağara yazıcıları bugünlerin  medyasını oluşturmaktadır” diye konuştu.


 


İçinde bulunulan çağın “Sadakatsizlik Çağı” olduğunu söyleyen Tokel, hiç bir değere sadakatin kalmadığını, arkadaşlık ve dostluk gibi kavramların yokolmaya yüz tuttuğunu, hayatın sosyal ağlara dönüşerek  bireyselleşmenin etkinleştiğini anlattı.İçinde bulunduğumuz çağın en temel hastalığının “sıkılma” olduğunu ve sürekli yeni  iletişim teknolojilerinin insan hayatına girdiğini anlatan Tokel “İnsanların siyasi tercihlerini  nelere bakarak yaptığını araştırdığımızda  eskiye kıyasla ideolojik  siyasi partilere aidiyet hissiyatının giderek azaldığını, yeni neslin siyasal partiler yerine adaylara odaklandığını görüyoruz” dedi.


 


Nerede o eski siyasetçiler


 


Eski ve yeni siyasetçilerin karşılaştırılması konusuna da değinen Tokel, siyasette  yöneticilerin özelliklerinden bahsederek  onların sahip oldukları bu özelliklerini kullanarak belirli bir duruş sergilediklerine değindi, farklı kişisel özelliklerin siyasi yaşamda etkileyici olduğunu anlattı.


  


Kıbrıs’ta siyaset yapan isimlerle ilgili tespitlerde de bulunan Özdemir Tokel, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın  Kıbrıs Türk Halkı’nın  savunucusu rolünde olduğunu ve bunu içinden gelerek yaptığını  Türkiye’nin de bu nedenle böyle bir tavır aldığını ileri sürdü. Konuşmasında bazı ülkelerde görev yapan siyasi liderlerle ilgili tespitlerini ortaya koyan Özdemir Tokel,  Kıbrıs’ta  siyasilerin değişmeyen seçim stratejilerini anlattı, siyasal iletişimde daha başarılı olan siyasilerin seçmenleriyle içiçe olan, halkın istek ve beklentilerine sahip çıkan kişilerden çıktığını anlattı.