İLETİŞİM FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ-KAM, Akdeniz Söyleşileri’nde Tarihe Işık Tutuldu: Özgürlük mücadelesinde iletişim araçları

GAÜ-KAM, Akdeniz Söyleşileri’nde Tarihe Işık Tutuldu: Özgürlük mücadelesinde iletişim araçları

Girne Amerikan Üniversitesi (GAU) Kıbrıs Araştırma Merkezi (KAM) ile GAU İletişim Fakültesi’nin işbirliğiyle hazırlanan “Akdeniz Söyleşileri”nin 2015/16 Güz Dönemi ikinci etkinliği GAÜ Milenyum Senato Salonu\`nda gerçekleştirildi.


 


Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı  Prof.Dr. Ulvi Keser yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk Halkı’nın özgürlük mücadelesi verdiği 1955-1974 sürecinde Kıbrıs’ta İletişim ve Gazi Radyolarının önemini anlattı.


 


EOKA terörü ve Türkler


 


Konuşmasına “Kıbrıs Türkleri öncelikle 1955 sonrası EOKA terörü başladıktan sonra nasıl iletişim kurmuşlarla ilgili hatırlatmalar yapacağım” diye başlayan Keser, o dönemin başlarında iletişim için kullanılan yollardan birinin de Taksi Postası olduğunu anlattı.


 


Kıbrıs’ta Türklerin çalıştırdığı ve “güvenilir Taksi yazıhaneleri” vasıtasıyla ve Kızılay işbirliğiyle Kıbrıslı Türkler’in iletişimi sağladığını anlatan Prof.Dr. Ulvi Keser, 1964’te Kıbrıs’ta kullanılan ilk telsiz verici sisteminin iletişimin ana kaynağı olduğuna işaret etti.


 


Canpolat Radyosu


 


Kıbrıs Türkleri’nin Bayrak Radyosunun kurulmasının ardından Kıbrıs’ın Sesi Radyosu’nu kurduğunu ve bununla da yetinmeyip Mağusa’da da bir radyo kurduğunu, bu radyoya 1571’de şehit düşen Osmanlı beyine ithafen “Canpolat” adının verildiğini söyleyen Keser, Kıbrıs’ta Türkler’in iletişimle ilgili verdiği mücadeleyi örnekleriyle anlattı.


 


Büyük bir ilgi gören söyleşiye çok sayıda öğretim görevlisi, öğrenci ve akademisyen katıldı