İLETİŞİM FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

Akdeniz Söyleşilerinde Anketler Konuşuldu

Akdeniz Söyleşilerinde Anketler Konuşuldu

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), İletişim Fakültesi’nin düzenlediği Akdeniz Söyleşileri’nde bu hafta Araştırma yöntemleri bir tarafta tutularak kamuoyu araştırmaları, ölçümlendirilmesi boyutu ve bunun içerisinde de niceliksel araştırmalardan biri olan anketler hakkında konuşuldu.


 


ERÇAKICA


 


Girne Amerikan Enstitüsü (GAE) Koordinatörü Hasan Erçakıca söyleşide yaptığı konuşmada “Üniversitelerde bilgi üretilip, paylaşılıyor. Bizim amacımız; bilgi üretip katkıda bulunmak ve bunun yanında burada üretilen bilgiyi kamuoyuyla paylaşmak, popüler hale getirmektir” dedi.


 


GAE olarak yerel yönetimlerle ilgili araştırma yapıldığını vurgulayan Erçakıca  Kamuoyu denilen şey çok garip ve tanımlanması kolay olmayan şey” diyerek, önemli olanın ‘hakim kanaatler’ olduğunu, seçimlerde oy kullanırken sandığa gidildiğinde ‘vicdan’ olgusunun işin içine girdiğini vurguladı.


 


VECHİ


 


GAE yöneticilerinden Erhan Vechi ise GAE olarak yapılan araştırmalardan ve içeriklerinden söz ederek  “Esas amacımız Kıbrıs Halkının sorunlarını araştırmak, bunun hakkında seminerler, konferanslar vermektir, bu bilgileri toplarken en önemli araç olan anketlerdir” dedi.


 


ÖZKAN


 


Söyleşide son konuşmayı yapan Erhan Özkan ise kamuoyu araştırmalarının her zaman eleştirildiğinne dikkat çekerek “Belki buna ihtiyaç vardı. Her araştırmanın aşamaları vardır. Tek tek irdelemeniz gerekir. Anketin hazırlanmasından, soruların çeşidinden, sayısından tutun da anketörün davranışı, halkın psikolojisi her şeyi yanılmaya sebep olabilecek veya sizi doğruya götürebilecek unsurlardır. Dolayısıyla örneklemeye inanmamız lazım. Örnekleme olmazsa zaten araştırma yapmamız mümkün değildir” dedi.