İLETİŞİM FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

KKTC'de Yapılan 'Beklenti Anketi-2014' sonuçları açıklandı

KKTC'de Yapılan 'Beklenti Anketi-2014' sonuçları açıklandı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Girne Araştırma Enstitüsü’nün (GAE) gerçekleştirdiği ilk çalışma olan ankette elde edilen sonuçlara göre, koalisyon hükümetinden en önemli beklenti de “Kıbrıs sorununun çözümü” ancak anket katılımcıları, Kıbrıs sorununun 2014’te çözümünü beklemiyor.
En çok güvenilir kurum “ordu” çıktı. “Siyasi partilere” ise ankete katılan 486 kişiden sadece 1’i güven duyuyor.

Aralık 2013’te kurulan GAE’nin yaptığı anketin sonuçları bugün Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda düzenlenen basın toplantısında açıklandı. GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi’nin kısa sunuş konuşmasının ardından GAE Yöneticileri Erhan Vechi, Erhan Özkan ve Zafer Ağdelen anket yöntemi, örnekleme ve anket sonuçlarını aktardı.

Vehbi: “KKTC’de Çok Ciddi İnsan Haklari İhlalleri Var”

Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, konuşmasında, toplumsal sorumluluk çalışması kapsamında kurdukları GAE’nin amaç ve hedeflerini anlattı.

Vehbi, Aralık 2013’te enstitüyü kurarken, Kıbrıs Türk halkının ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin karşı karşıya bulunduğu sorunlarla ilgili araştırmalar yapmayı, konferanslar düzenlemeyi, belgeseller üretmeyi ve bunları kamuoyuyla paylaşmak yoluyla kanaatler oluşturulmasına yardımcı olmayı ve demokratik mekanizmaların daha sağlıklı sonuçlar üretmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

KKTC’nin çok ciddi insan hakları ihlalleri bulunduğunu ve bunların anlatılması gerektiğini kaydeden Vehbi, farklı görüşleri bir araya getirerek, diyalog platformu oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Vehbi, diğer sivil toplum örgütleri ve devletlerle işbirliği içinde çalışmalarda bulunarak, daha etkin sonuçlar elde etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

GAE’nin Temel İlkeleri

Asım Vehbi, enstitünün, bilimsel araştırmalar yaparak raporlar hazırlamasının, kamuoyu yoklamaları yaparak sonuçlarını halkla paylaşmasının, farklı görüşlerin kamuoyuna ulaşmasını sağlamak amacıyla konferans ve paneller düzenlemesinin öngörüldüğünü belirtti.

Vehbi, GAE’nin temel ilkelerini şu şekilde sıraladı:

“Kıbrıs Türk halkının refah ve mutluluğuna ve dünya barışının, insanlığın bir bütün olarak gelişimi için esas olduğu inancıyla dünya barışını sağlamak hedefine katkıda bulunmak; evrensel insan haklarına, özgürlük, barış, adalet, hukukun üstünlüğü ve fırsat eşitliği ilkelerine dayalı bir toplumsal yapının ve uluslararası düzenin oluşmasına katkıda bulunmak; toplumsal, bölgesel ve uluslararası sorunlara yönelik çalışmalar yapmak; Kıbrıs Türk halkının karşı karşıya bulunduğu sorunlara çözüm seçenekleri oluşturmak ve bunları kamuoyuna sunmak; siyaset, ekonomi ve sosyal alanlarında bilgi üretmek ve bunu sorun çözücü formüller halinde toplumun hizmetine sunmak; akademik araştırmalar ile politik kararlar üzerinde etkili olmak ve politik kararların etkinliğinin artmasına katkıda bulunmak; farklılıkların çatışma nedeni olmasını önlemek; farklı görüşleri, partizan kaygılardan uzak bir şekilde ve bilimsel standartlara uygun formlar içinde bir araya getirerek bir diyalog platformu vazifesi görmek.”

En Önemli Sorun Yüzde 32.4 ile Kıbrıs Sorunu
14-15 Aralık tarihleri arasında 5 ilçede 29 anketör tarafından 486 KKTC yurttaşına yapılan ankete göre, KKTC’nin çözülmesi gereken en önemli 3 sorunu, yüzde 32.4 ile “Kıbrıs sorunu”, yüzde 20.8 ile “İşsizlik” ve yüzde 11.3 ile “Sağlık ve Sosyal Güvenlik” olarak belirtildi.

“Koalisyon hükümetinden en önemli beklenti” sorusuna verilen yanıtların yüzde 48.8’i “Kıbrıs sorununun çözümü”, yüzde 26.7’si “İşsizlik sorununun çözülmesi” ve yüzde 12’si “Ekonomik protokolün uygulanması” çıktı.

“Kıbrıs sorununun 2014’te çözümünü bekliyor musunuz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 78.3’ü “Hayır”; yüzde 15.3’ü “Evet”; “Kıbrıs sorununun çözülmemesi durumunda sorumlu kim?” sorusuna ise yüzde 52.4’ü “Kıbrıs Rum tarafı”, yüzde 18.3’ü “Türkiye”, yüzde 15.1’i

“ABD” ve yüzde 6.4 “Kıbrıs Türk tarafı” yanıtı verdi.
“Akdeniz’de bulunan doğal gaz ve petrolün Kıbrıs sorununun çözümüne katkısı olacağına inanıyor musunuz ” sorusuna verilen yanıtların yüzde 56.7’si “Hayır”, yüzde 33.5’i “Evet”; “Türkiye’den adaya getirilecek suyun Kıbrıs sorununun çözümüne katkısı olacağına inanıyor musunuz” sorusuna verilen yanıtların yüzde 53.9’u “Evet”, yüzde 41.3’ü “Hayır” çıktı.

Siyasi Partilere Güven Yok

Ankette en çok güvenilir kurum ise yüzde 35.1 ile “ordu” çıktı. Orduyu yüzde 16.6’yla “polis” takip ediyor. “Mahkemelere” güven duyanların oranının 11.7 çıktığı ankete göre, “Siyasi partilere” ise ankete katılan kişilerden sadece 1’i güven duyuyor. “Hiçbirine” güven duyulmuyor şıkkının da yer aldığı “Diğer” seçeneğini seçenlerin oranı ise yüzde 15.1.“Mevcut hükümetin sürekliliğini en çok ne etkiler?” sorusuna katılımcıların yüzde 40.4’ü “Türkiye”, yüzde 33.3’ü “Hükümetin çalışmaları ve icraatları” ve yüzde 19’u da “TC ile yapılan ekonomik protokolün uygulanıp, uygulanmaması” yanıtını verdi.“Son seçimlerdeki tercihiniz hakkında düşünceleriniz” sorusuna verilen yanıtların yüzde 44’ü “Oy kullandım, seçimimden memnun değilim”, yüzde 38’i “Oy kullandım, seçimimden memnunum ve yüzde 14.9’u “Oy kullanmadım. Kullanmadığım için memnunum” çıktı.

“2014’te gelirinizin artacağına inanıyor musunuz?” sorusuna yüzde 68.6 “Hayır”, yüzde 17 “Evet”; “KKTC ile TC arasındaki Ekonomik Protokol’ün revize edilmesi gerektiğine inanıyor musunuz?” sorusuna yüzde 48.9 “Evet”, yüzde 19.9 “Hayır” yanıtı verildi.
Çok aşamalı tabakalı basit rastgele örneklemenin kullanıldığı ankete katılanların yüzde 27’si 55 veya üzeri yaş, yüzde 23’ü 45-54 yaş, yüzde 24’ü 35-44 yaş, yüzde 18’i 25-34 yaş ve yüzde 8’i 18-24 yaş grubundandı.

Ankete katılanların yüzde 41’i ilkokul, yüzde 33’ü lise, yüzde 20’si üniversite, yüzde 1’i lisansüstü ve yüzde 5’i okul bitirmemiş kişilerdi. Katılımcıların yüzde 50.41’i çalışıyor, yüzde 49.59’u ise çalışmıyor.